Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
Vårt prosjektEuropeisk migrasjon i hundre år 

Europeisk migrasjon i hundre år 

«Identity on the Line»: Syv europeiske museer og to universiteter skal undersøke konsekvensene av ulike migrasjonsprosesser de siste 100 årene. 

Annonser

Annonser

Vest-Agder-museet vil fungere som Lead Partner for det internasjonale samarbeidsprosjektet.

«Identity on the Line» er støttet av Creative Europe med 1,28 millioner Euro. De syv museene og universitetene befinner seg i Norge, Sverige, Danmark, Polen, Litauen, Slovenia og Kroatia.

Konsekvensene av migrasjon

Kort fortalt handler prosjektet om langtidskonsekvensene av syv ulike migrasjonsprosesser, påtvungne eller frivillige, som fant sted i Europa i løpet av de siste 100 år. Museumsansatte fra alle deltagende institusjoner vil intervjue tidligere migranter og deres etterkommere for å lære mer om de helt personlige konsekvensene av å migrere eller være etterkommer av en migrant. Det innsamlede materiale vil bli satt i en historisk kontekst og brukt for separate utstillinger i de respektive landene. Resultatene vil også bli sammenfattet og formidlet gjennom en felles vandreutstilling i Europa, publikasjoner, skoleopplegg for elever i alle land og workshops for profesjonelle.

Vil bidra til bedre integrasjonsprosesser

Prosjektets tittel: Identity on the Line. Museal facilitation of sensitive cultural heritage as a groundwork for better integration in Europe viser til ett av våre hovedmål: å bruke erfaringer fra historiske hendelser for å bidra til bedre integrasjonsprosesser i dagens samfunn.

For å gjøre dette på best mulig måte, vil vi bruke kompetanse på tvers av landegrenser og fagretninger. Ikke bare vil de museumsansatte jobbe tett sammen og dele erfaringer i fire år, de vil også lære fra eksterne eksperter fra ulike fagområder i løpet av arbeidsprosessene og dele kunnskapen på syv ulike workshops.

Den første workshopen vil handle om metodologiske og praktiske sider ved intervjuing om personlige, følsomme tema. Workshopen er nå under planlegging og vil finne sted i Slupsk/Polen 25. mars. Keynote speaker og programmet publiseres snart på prosjektets nettside www. i-on.museum.

Dette er delprosjektene:

  • Vest-Agder-museets delprosjekt handler om arven etter tyskerne – de fortsatt tabubelagte historiene etter den tyske okkupasjonsmakten; historier som har blitt holdt hemmelige innad i familiene.
  • Knud Rasmussens Hus i Danmark ser nærmere på identitetsforståelsen av grønlendere som lever i Danmark i dag.
  • Ajtte – Fjäll- och Samemuseum i Sverige jobber med migrasjonsprosesser i årene 1919-1939, når samefamilier som levde av reinsdyrhold i Nord- Sverige ble tvunget til å migrere til sameområder lenger sør i landet.
  • The Museum of Middel Pomerania i Polen undersøker hvordan internt fordrevne polske innbyggere fra ulike steder og med ulik bakgrunn gjenoppbygde byene på stedene tyskerne flyktet fra i 1945,
  • University of Vilnius i Litauen intervjuer holocaust-overlevende og forfølgelse og offentlig intoleranse overfor litauiske jøder og polakker etter 1945.
  • The National Museum of Contemporary History i Slovenia jobber med den såkalte «erased affair», der 18.000 migranter fra andre deler av Jugoslavia i februar 1992 ble strøket fra det offentlige registeret for permanent opphold i Slovenia, og med det mistet alle sosiale, sivile og politiske rettigheter.
  • Ethnographic Museum of Istria i Kroatia belyser den komplekse politiske historien til Istriahalvøya og dens innbyggere, som blant annet omfatter en historie om 200.000 emigranter etter andre verdenskrig.

Hvert museum vil intervjue 20-30 informanter, blant dem fortrinnsvis noen som er fra samme slekt, samt samle inn gjenstander som hører til de personlige beretningene. Materialet vil også bli brukt for å kunne presentere et bredere og mer nyansert bilde av historiske hendelser og deres konsekvenser på lang sikt.

Dagens migranter vil bli inkludert på flere vis. Å lykkes med å overføre følelser fra informant til publikum vil være essensielt.

Følg gjerne prosjektet på prosjektets nettsider eller på Facebook. Her kan man også registrere seg for nyhetsbrev.

Portrettfoto av Kathrin PabstKathrin Pabst er prosjektleder for «Identity on the Line»


Artikkelen er hentet fra papirutgaven av Museumsnytt (nr. 1-2020). Kontakt redaksjonen for abonnement til kr. 300,- i året.

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser