I den nyåpnede utstillingen «Frose i tid» ved Norsk Fjellsenter i Lom er det gjenstandene som er i fokus. Ikke hvilke som helst gjenstander, men noen som har ligget gjemt under isen i hundrevis og tusenvis av år, og som nå smelter fram.
Unike gjenstander i fokus
Verdens best bevarte forhistoriske skipar med bindinger, skjelett av en fem hundre år gammel hund med hundebånd og Norges eldste sko er blant de utstilte gjenstandene. Pilspisser, våpen, verktøy og vikingfunn er ellers sirlig dandert rundt om i utstillingen. Veggene bak er dekket med panoramabilder av majestetiske fjellandskap begravd i snø. Lyden av rennende van, sus av vind og isen som knaker, skaper stemning i det mørklagte rommet. Lukker man øynene, kan man nesten tro at man befinner seg der ute. I annet vær og omgivelser enn i fjellbygda i slutten av juni, med gradestokk som viser opp mot tredve grader.
Objektene er det som er i fokus, og de er utstilt i godt opplyste monter. De fleste av dem er fascinerende godt bevart og er sterke og unike vitnesbyrd fra en svunnen tid. Gjennom dem kan vi lære mer om forhistorien vår, men også om nåtiden, der de smeltende isbreene blir et kraftfullt og tydelig bilde på den globale oppvarmingen. Utstillingen tar til orde for at vi må være raske med å lete etter og redde skattene som kommer fram i den smeltende isen. Utover det får klimaaspektet lite oppmerksomhet, og jeg blir ikke helt enig med meg selv om hvorvidt det burde tematiseres nærmere, eller om de få setningene sier nok:
Om 80 år er isen og skjulestadane borte. Smelta av oss.
I en video ved inngangen sier fortellerstemmen at isen smelter og fortiden kommer, og man kan nesten glemme alvoret et øyeblikk og føle en slags spent fryd over det som kan dukke opp.
Utstillingspoesi og hjelpemidler til visualisering
Utstillingen har generelt lite tekst, og det meste av den er vakre og stemningsfulle formuleringer:
Fjella låg der. Isen stoppa tida. Tok til seg det som menneska gjekk frå. Gøymde gjenstandene i tusenvis av år.
Utstillingstittelen blir litt i tam, i forhold til både de særegne og viktige gjenstandene og de poetiske formuleringene i utstillingsrommet.
Utover en kort og konsis veggtekst er det en video ved inngangen som kortfattet forteller historien og fletter fortid og nåtid sammen. Det blir ganske overfladisk når videoen på et drøyt minutt tegner opp en tidslinje over flere tusen år, men den levendegjør historien gjennom å vise mennesker og forflytninger i landskapet og skisserer opp noen teorier om hvordan de ulike objektene havnet under isen. Langs veggen er det en innebygd benk med en tidslinje som på enkelt vis visualiserer de ulike epokene, rekkefølgen og varigheten på dem. Dette vil jeg tro egner seg godt i formidlingsopplegg, for eksempel rettet mot barn og skoleklasser.
Visuelt slående, men ikke alltid like praktisk
Ellers er gjenstandene supplert med skjermer hvor man kan bla seg fram til informasjon og quizspørsmål. For sistnevnte forstår jeg ikke helt hvem som er målgruppen. Ut fra vanskelighetsgraden å dømme vil jeg tro at den egner seg best for barn. Samtidig er jeg usikker på om den er fengende eller spennende nok, og spørsmålene krever at man har lest øvrig tekstinformasjon godt. Godt gjemt er den også, jeg hadde problemer med å finne den.
Utstillingen er visuelt slående, men enkelte elementer er litt upraktiske. For eksempel er rommet mørklagt, og veggteksten er ikke like leservennlig for alle. Det meste av tekstinformasjon formidles via skjermer, men flere av dem fungerte ikke da jeg besøkte utstillingen, selv om det var kort tid etter at den ble åpnet. Et annet element som hindrer leservennligheten og fokuset, er de ovennevnte naturlydene, som tidvis kan være vel høye og forstyrrende.
Vellykket oppgradering
Mye av både informasjonen og mange av gjenstandene har vært utstilt ved senteret tidligere, men i en annen sammenheng. Utstillingen er liten i størrelse, men et godt supplement til den øvrige formidlingen på senteret. Den integreres godt i den permanente hovedutstillingen «Bergtatt», som ligger vegg i vegg. Alt i alt «Frose i tid» en vellykket oppgradering av Norsk Fjellsenter, hvor gjenstandene får stor og rettmessig oppmerksomhet.
Les også vår reportasje fra Norsk Fjellsenter og anmeldelse av utstillingen Bergtatt.
Støtte til kritikk
Tidsskriftet Museum har også i 2023 fått støtte til utstillingskritikk fra Fritt ord og Norges museumsforbund. Vi publiserer én til tre anmeldelser i måneden. Se alle anmeldelser her.
Våre anmeldere kommer fra kunst-, museumsfeltet og/eller media.
Hilde Granum er utdannet museolog fra Universitetet i Oslo. Hun har i flere år jobbet innen museumsfeltet, hovedsakelig med formidling og publikumsrettet arbeid. Hun har vært anmelder i Museum siden 2019.
Hold deg oppdatert på et viktig samfunnsfelt – bli fast leser av Museum, også på papir. Kjøp enkeltutgaver her, tegn abonnement her.