Søk
Close this search box.
Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
Fra museumsmagasinetMagisk gull på Tornes

Magisk gull på Tornes

I pinsehelga 2014 tok Paul Norli med seg metalldetektoren sin på en liten kveldstur i strandkanten på Tornes i Fræna og gjorde sitt livs oppdagelse. På kort tid gravde han fram to gullgjenstander, og gjorde et av de mest spektakulære forhistoriske gullfunnene i Møre og Romsdal.

Funnet bestod av en gullbrakteat og et gullblikk. Metallsøkeren kontaktet umiddelbart fylkesarkeologen. En gullbrakteat er en medaljong med hempe med samme motiv på begge sider. De ble båret rundt halsen som et smykke. De fleste arkeologer mener at de har hatt en magisk funksjon som amuletter. Gullfunnet på Tornes er neppe et gravfunn. Skatten ble trolig gravd ned en gang mellom 525–550 e.Kr. og var skjult helt til en nysgjerrig metallsøker kom over det en kveld nesten 1500 år senere. Det dekorerte gullblikket er den mest spektakulære av gjenstandene som ble funnet. Det var foldet sammen som en liten pakke på 1,5 x 2 cm. Gullblikket var delt i fem adskilte rekker med ulike motiv og dekor.
(Kilde: SPOR nr. 2-2014. SPOR er et populærvitenskapelig arkeologiblad utgitt av NTNU Vitenskapsmuseet)

//3 ting å merke seg
LA ØYNENE HVILE PÅ BILDET OG SE MENNESKENE TRE FREM
1.    Midt i bildet sees et ansikt med rett nese og oval markering av øynene. Håret har midtskill og oppbøyd frisyre i hver ende
2.    Personen er ikledd en kappe markert med strekmønster
3.    Til høyre i billedfeltet sees et ansikt i profil, og litt nede på kroppen skimtes en utstrakt hand med fem fingre.

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser