Søk
Close this search box.
Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
AktueltMuseum er også punk

Museum er også punk

Protestpunk framført av en tidligere direktør, sivilisert samtale om ytringsfrihet, engasjerte diskusjoner om samfunnsrolle over fredagspilsen. Museumsnytt og Bok og biblioteks slippefest var stedet for uvanlige hendelser.

– This is a protest song, skrek tidligere direktør ved Nordnorsk kunstmuseum Jérémie McGowan, og tonen var på en måte satt. McGowan, alias Museum Punk, innledet slippefesten for nye Museumsnytt og Bok og bibliotek på Sentralen i Oslo i midten av mars. Den nyskrevne låta handlet om kommersialisering og feighet i museumssektoren, med Nasjonalmuseets avtale med Fredriksen-søstrene som hovedeksempel. Se teksten lenger ned.

Les også McGowans kronikk Om å ha det gøy sammen

Hvordan ta og gi rom?

HVORDAN TA ROM? Enhjørninger, rullende griser og mer mot var blant forslagene i panelsamtalen mellom f.v. Henrik von Achen, Bjørn Hatterud, Maja Museum og Jérémie McGowan. Ordstyrer var Ellen Lange. Foto: Fjærstad & Bongseth Eventfotobyrå

Det store målet for kvelden var å forstå mer av museums- og biblioteksinstitusjonens makt og muligheter. Vi stilte store spørsmål: Hvordan ta mer rom og sette tydeligere dagsorden? Hvordan gi rom til så mange som mulig og samtidig legge til rette for et fornuftig, inkluderende og trygt ordskifte?

Til å finne ut av dette hadde vi foruten McGowan hjelp av Henrik von Achen fra Universitetsmuseet i Bergen, Maja L. Musum fra Randsfjordmuseet, spaltist i Museumsnytt Bjørn Hatterud, idékunstner Håkon F. Sønneland, Helene H. Voldner fra Norsk bibliotekforening og Deichman, frilanser Hilde Østby og Danby Choi fra tidsskriftet Subjekt.

Se mer om programmet og deltakerne

FULLT HUS: Mange hadde lyst til å bruke fredagskvelden til å disktuere museenes samfunnsrolle. Foto: Fjærstad & Bongseth Eventfotobyrå

Stort engasjement

HACKET DEBATTEN: Idékunstner Håkon Forfod Sønneland har med hell hacket Hadeland folkemusen. Han brøt også inn i programmet på langseringsfesten. Foto: Fjærstad & Bongseth Eventfotobyrå

Fra scenen rakk vi å komme innom blant annet viktigheten av å stille ut et enhjørningsskjelett på et naturhistorisk universitetsmuseum, at Prøysen kan markeres med griser som ruller i gjørma og at ytringsfrihet ikke bare handler om hvorvidt SIAN kan bruke bibliotekene, men også å slippe til smale poeter eller lage en Proust-festival.

Rundt 100 personer valgte å bruke fredagskvelden sin på et arrangement om museers og biblioteks samfunnsrolle. Mange ble lenge etter at programmet fra scenen var slutt, og diskusjonen rundt bordene gikk livlig.

Vi forstår dette som et tegn på det er interesse for denne typen uformelle faglige møter, og håper å lage noe liknende igjen om ikke så lenge.
Vel møtt da!

– This is a protest song

Her er sangen som ble framført da Museum Punk hadde sin verdenspremiere, 18. mars 2022 på Sentralen:

If Edvard Munch were alive today
Some people think he’d say
That he would drive a Polestar too

No, I think he’d wanna rage
Just like I’m gonna rage
And we would raise our fists together

And riot
I wanna riot

This is a protest song

Hell no, I won’t go
Hell no, you won’t go
Hell no, we won’t go to your museum
Anymore

And what did Karin Hindsbo say
When the Big Wolves came to play
“We really have a lot of fun together”?

But she thought we didn’t know
What she didn’t want us to know
That she sold us way off down the river

Now she’s silent, she’s silent
She’s so, so silent
Yeah she’s silent, she’s silent
She’s so, so silent
And I know that
She knows that that silence

Is violence
That silence is violence

Hell no, I won’t go
Hell no, you won’t go
Hell no, we won’t go to your museum
Anymore

This is a protest song

OPPRØR: Let´s raise our fists together. Foto: Fjærstad & Bongseth Eventfotobyrå

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Forrige artikkel
Neste artikkel
Annonse