Myten om Geirfugl fra Vardø 

På Nord-Norges eldste serveringssted, Nordpol kro, sto en «geirfugl» i dunkel belysning.

Utstoppet geirfugl
Foto: Stephen Powell

Utstilt i et hjørne var den gjenstand for gode historier, inntil 2014 – da hentet museet den tilbake.

Siste i Norge?

Dette er ikke en hvilken som helst geirfugl – det kan godt være den var den siste i Norge. Hen måtte bøte med livet en vårdag i 1848 da den unge kjøpmanssønnen Lauritz Odin Brodtkorb var på jakt i Reinøysundet like utenfor Vardø. Som geirfugler flest har den et relativt kort vingespenn i motsetning til andre fugler på denne størrelsen, ca. 80 cm lang og var dermed ikke spesielt førlig på land – et enkelt bytte med andre ord. Skuddet falt og geirfuglen trakk sitt siste sukk.

Rekonstruksjon

Eller var det egentlig sånn det skjedde? Det vet vi ikke sikkert. Men det vi vet er at den geirfuglen som i mange år bodde på Nordpol kro er rekonstruert. Den er satt sammen av andre typer alkefugler og består av alt annet enn geirfugl, rekonstruert etter en dyktig preparant ved Tromsø museums beste evne. Den er både staselig flott og samtidig stimulerer den til en røverhistorie eller to.

Geirfuglen i Vardø

❱❱ Bakgrunn: I 1990 bestemte Vardøhus museumsforening seg for at de gjerne ville eie en geirfugl. Den var populær blant publikum og en liten attraksjon i Vardø. Det gjør historien bedre at den er knyttet til et av de viktigste handelshusene i Vardø – Handelshuset Brodtkorb.
❱❱ Består av: Er satt sammen av andre typer alkefugler
❱❱ Utstoppende geirfugler: En utstoppet Geirfugl på Zoologisk museum i Oslo er det eneste originaleksemplar av geirfugl i Norge. Det finnes 80 utstoppede eller skinnlagte geirfugler i resten av verdens museer og samlinger


«Geirfuglen» er presentert av Synnøve Fotland Eikevik, konstituert avdelingsleder ved Varanger museum, avdeling Vardø.

 


Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av Museumsnytt (nr. 1-2021). Kontakt redaksjonen for abonnement på kr. 300,- pr år.