Fredag 6. mars kom regjeringen med sitt forsalg til Statsbudsjett 2024. Kulturbudsjettet ble lagt fram av kulturministeren Lubna Jaffery på IBSEN Museum & Teater i Oslo (en del av Stiftelsen Norsk Folkemuseum), og vertskapet var selv de glade mottakere av fem millioner kroner i driftsstøtte.
Forslaget til statsbudsjettet 2024 i sin helhet kan leses her.
Jubel i Hedmark
Mange av de gode musemsnyhetene var lekket på forhånd. For eksempel har det allerede vært jublet på Anno museum, som sammen med Arkivverket får 235 millioner til regionalt historiesenter på Domkirkeodden Hamar. I tillegg får to andre avdelinger av Anno økte midler: Norsk Skogfinsk Museum, som fikk 20 millioner i revidert budsjett 2023, får i forslaget for 2024 to millioner til drift, og Norsk Utvandrermuseum får en og en halv million til utvandrerjubileet i 2025.
–Dette er det hyggelegaste budsjettet vi nokon gong har fått presentert, sier direktør Sven Inge Sunde til NRK Innlandet.

Økt driftstilskudd mange steder
I statsbudsjettet foreslås det videre blant annet å styrke tilskuddet til Sørlandets Kunstmuseum med 11 millioner kroner, knyttet til driften av museets nye arena Kunstsilo i Kristiansand.
Justismuseet/Museene i Sør-Trøndelag får to millioner i økt driftstilskudd, det får også Dalane Folkemuseum i driftsmidler til Jøssingfjord vitenmuseum, og Norsk Industriarbeidermuseum til drift av vernebygget for tungtvannskjelleren.
Vestfoldmuseene får tre millioner i driftsmidler til Herregården i Larvik, Vest-Agder-museet det samme til vannspeilet i Nodeviga/Odderøya museumshavn. Stavanger museum og Norsk barnemuseum får sammen med Rogaland teater to millioner til å fortsette arbeidet med Akropolis-visjonen; et nytt fellesbygg for museum og teater. Vest-Telemark Museum får to millioner til vedlikehold og restaurering av bygg, det samme får Buskerudmuseet.

Samiske prosjekter og museumsbanene styrkes
Nordnorsk Kunstmuseum får også to millioner til avdelingen i Bodø/Bådåddjo. Planen er å åpne høsten 2024. I Bodø skal også Árran – Julevsáme guovdásj / Lulesamisk senter og Nordlandsmuseet lage samisk prosjektmuseum, det har de fått en million til. Andre gode nyheter for Sápmi er at det foreslås å bevilge ti millioner til prosjektering av RiddoDouttarMuseat, og to millioner til et forprosjekt for samisk språkutvikling og samiske lydarkiv i Samisk arkiv/ Sámi Arkiiva.
Samferdselsdepartementet ønsker å «styrke tilskuddsordningen slik at det kan tas bedre vare på historisk togmateriell» og foreslår å bevilge 39, 4 millioner museumsbanene. Det er en økning på 14,4 millioner fra fjorårets budsjett.
Les mer
Regjeringen: Meir til kunst og kultur over heile lander
Norges museumsforbund: Museene i Statsbudsjettet
Forsvarets museer likevel ikke til KUD
Forslaget til statsbudsjettet byr også på overraskelser. Det var varslet at Forsvarets museer skulle overføres til Kultur- og likestillingsdepartementet, men regjeringen snudde i siste øyeblikk. Forsvarets museer inkluderer Luftforsvarsmuseet i Bodø, Rustkammeret i Trondheim, Bergenhus festningsmuseum i Bergen, Oscarsborg festningsmuseum i Drøbak, Marinemuseet i Horten og Forsvarsmuseet og Norges hjemmefrontmuseum på Akershus festning. I departementets proposisjon heter det: «Regjeringen ønsker imidlertid heller å skille Forsvarets museer ut fra Forsvaret, men beholde det i forsvarssektoren. Kursendringen tar hensyn til de mange avhengighetene og synergiene mellom museet og andre aktører i forsvarssektoren.» Regjeringen varsler en budsjettøkning på 22 millioner til Forsvarets museer.
– Dette er i utgangspunktet en klok beslutning. For å ha nødvendig autonomi måtte vi ut av Forsvaret, sier museumsdirektør Erling Kjærnes til Forsvarets forum. Han sier også at museene har vært underfinansiert til nå, og understreker at han tror det kan være lurt å holde museene i sektoren .
– Forsvarets museer er den institusjonen som har tatt vare på historien vår. Det er viktig at de holdes samlet. De skal speile hele Forsvarets historie.

Nasjonalmuseet får mer, Kode mindre
Men direktøren for Kode kunstmuseer og komponisthjem Petter Snare er langt fra fornøyd. Som i fjor varsler regjeringen kutt til Kode i Statsbudsjettet. I det opprinnelige forslaget for 2023 var driftsstøtten redusert med 10 millioner. Dette ble endret i revidert budsjett, etter avtale med SV. I statsbudsjettet for kommende år foreslås tilskuddet til Kode kuttet fra 53 millioner til 46 millioner.
– Det er alvorlig for Kode og kunst- og kulturfeltet på Vestlandet at de velger å kutte så dramatisk, sier Petter Snare til Klassekampen.
Støtten til Nasjonalmuseet foreslås økt med 73 millioner, altså mer enn hele støtten til Kode. Museets årlige bevilgning vil med det stige fra 863 til 936 millioner.
– Jeg sier ikke at vi skal ha like mye i støtte som Nasjonalmuseet, men årets bevilgninger viser at skjevfordelingen fortsetter, sier Snare.
Skjevfordelingen mellom hovedstaden og de andre, mellom øst og vest, er en gjenganer. For eksempel skrev dette tidsskriftet i 2021 om Fortsatt skeivfordeling på Vestlandet.
Kulturminister Lubna Jaffery sier til Klassekampen at hun lenge har vært opptatt av Kodes krevende situasjon.
– Samtidig opplever jeg ikke at de har en god nok plan for hvordan de vil løse disse utfordringene. Selv om vi hadde gitt de 20 millioner ekstra i år, ville det stadig vært mange uløste utfordringer.
Kulturministeren ønsker å gå gjennom porteføljen til museet sammen med ledelsen ved Kode. – Sannheten er at de i dag bruker mye penger på ting som ikke er kunst, som parkdrift og bygningsvedlikehold. Derfor mener jeg det er viktig at vi ser gjennom alt. Vi mener det er viktig at de bruker mest mulig på kunstformidling, da det er denne biten som ligger til oppdraget, sier Jaffery til Klassekampen.
Les også: Pressemeldingen; Kraftig kutt i Kodes budsjetter.
