Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
LederSvenske tilstander

Svenske tilstander

I Sverige er museumsloven satt på prøve, hevder organisasjonen Sveriges Museer.

Annonser

Bildet er et skjermbilde fra en sak i Expressen.se i september 2018

Bakgrunnen er at en lokal Sverigedemokrat politianmeldte Norrköping stadsmuseum for ærekrenkelse, etter at det lokale SD-styret var satt i sammenheng med nazismen i Norrköping «i dag». (Les også Museum anmeldt for ærekrenkelse)

Anmeldelsen ble raskt henlagt av politiet, som ikke fant grunnlag for å etterforske saken. Den fikk likevel stor oppmerksomhet i svensk presse, og har vakt oppsikt også i Norge. Den tok heller ikke slutt med henleggelsen, da den lokale SD-ledelsen fulgte opp med å kreve innsyn i epostene til museumssjefen og kuratoren for utstillingen for det siste året.

I og med henleggelsen ser det ut til at den svenske museumsloven fra 2017 «virker». Museenes armlengdes avstand til eiere og bevilgende myndigheter står fast. Med tanke på det politiske klimaet i Europa er dette et prinsipp som åpenbart blir viktigere og viktigere. Det siste grelle eksemplet på det er at direktøren for Polin-museet i Warzawa ikke fikk forlenget sitt åremål til tross for 11 av 15 stemmer i en utnevnelseskomité. Grunnen skal være at kulturminister Piotr Gliński mener direktøren har «politisert» museet, gjennom uttalelser og utstillinger de siste årene.

Polske tilstander er spesielle og det er ikke bare mangel på armlengdesprinsipp som er problemet her. Likevel kan en lovfesting av dette prinsippet, og av kulturinstitusjonenes ytringsfrihet, bli viktig hvis det skulle oppstå situasjoner også i Norge.

For polske tilstander i Norge får vi neppe på en stund, men kanskje svenske? Da Sylvi Listhaug protesterte på et bilde i utstillingen i 22. julisenteret som satte hennes famøse facebookpost i sammenheng med terrorangrepet, ble det umiddelbart fjernet.

Riktignok er ikke 22. julisenteret et museum, og ville neppe blitt beskyttet av en museumslov. Men uten å sammenligne SD og FrP ytterligere, er dette likevel ett av flere eksempel på at viljen til å gripe inn, finnes. Og på at kraften til å stå imot kan bli for svak.


Lederkommentar hentet fra papirutgaven av Museumsnytt (nr.1/2020). Kontakt redaksjonen for abonnement (kr. 300,- pr år)

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Forrige artikkel
Neste artikkel
Annonse
Annonser