Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
AktueltModum, Nord-Trøndelag og Sør-Troms kan få Årets Museum 2018

Modum, Nord-Trøndelag og Sør-Troms kan få Årets Museum 2018

De tre nominerte til Årets museum 2018 er Blaafarveværket, Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Sør-Troms Museum.

Sør-Troms Museum var nominert til prisen også i 2016, da Vest-Agder-museet fikk prisen. Årets Museum 2017 ble Nordnorsk Kunstmuseum.

Se Museumsforbundets nettsider for mer informasjon og juryens begrunnelse.

Utdelingen av prisen foregår på Det nasjonale museumsmøtet i Mosjøen, 18. april.
I følge juryen er de nominerte institusjonene på hver sitt vis «innovative fyrtårn og aktører med tydelig profilering rundt kjernefelt i museumsdriften. Alle har lenge vært i kontinuerlig fornyelse mot nye mål.» Juryen består av stortingsrepresentant Svein Harberg (leder), Isabella Nilsson, Ständig sekreterare Kungl. Akademien för de fria konsterna, og Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen.

Blaafarveværket

 

Blaafarveværket
Blaafarveværket

Blaafarveværket ligger i Modum og feirer i år 50 år som museum, opprettet av Tone og Kjell Steinsvik. Tone Steinsvik er fortsatt direktør for Blaafarveværket, som formidler koboltgruvenes 200 år lange historie med kunstutstillinger, bindingsverksbygninger og gamle arbeiderboliger. I år åpnet «Norges første underjordiske hengebro»; en 35 meter lang hengebro som henger midt i malmåren, slik at museets «Historiske gruvetur» er blitt en rundtur. Rundturen er tilrettelagt for både rullestol og barnevogn. En annen spektakulær attraksjon er et glassgulv 50 meter over bakken – 400 meter inne i gruvene – som åpnet i fjor. Hver sommer har Blaafarveværket en kunstutstilling, og årets sommerutstilling heter «Hjemmets skatter»: Den tar for seg porselen og keramikk som motiv i billedkunst og i kunsthåndverk, og har utgangspunkt i Blaafarveværkets egen historie som produsent av kobolt til blåpigmentet som ble brukt i porselensindustrien.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter

Forestilling Spelet om Heilag Olav spilles i juli hvert år på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Bildet er fra oppsetningen i 2017. Foto: Espen Storhaug.
Forestilling Spelet om Heilag Olav spilles i juli hvert år på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Bildet er fra oppsetningen i 2017. Foto: Espen Storhaug/SNK.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter ble opprettet i 1995 gjennom et stortingsvedtak, og er i dag et konsolidert museum som består av Egge museum, Stjørdal museum Værnes, Levanger Fotomuseum og Nils Aas´ Kunstverksted, i tillegg til Kultursenteret på Stiklestad. Senteret formidler «politiske, kulturelle og åndelige dimensjoner ved Olavsarven», gjennom bl.a. utstillinger, skoletjeneste og et friluftsmuseum med 30 antikvariske bygninger. Spelet om Heilag Olav settes opp i juli hvert år. Stjørdal museum Værnes forvalter Martin Moes samling av antikviteter og naturhistorisk materiale, i prestegårdsbygningen fra 1820 og et tilknyttet historisk hageanlegg. Stjørdal har også ansvar for formidlingen av bergkunsten i regionen. Museet for billedhoggeren Nils Aas ligger på Straumen i Inderøy og er kombinert museum, galleri, kunstbutikk og kunstverksted. Levanger Fotomuseum har en av fylkets største fotosamlinger, og gjenstander tilknyttet fotografi.  Egge museum er et komplett gårdsanlegg fra 1800-tallet og danner et klassisk trødertun. Museet forvalter rundt 800 mål med kulturlandskap.

Sør-Troms Museum

Almenningr. Illustrasjon: Jim Myrstad/Sør-Troms Museum
Almenningr. Illustrasjon: Jim Myrstad/Sør-Troms Museum

Sør-Troms Museum består av fire avdelinger: Trondenes Historiske senter ved Harstad formidler lokalhistorie med vekt på vikingtid og middelalder. I samarbeid med NTNU bygger museet det middelalderske gårdsanlegget «Allmenningr» med bakgrunn i arkeologisk og historisk kildemateriale fra Trondenes. Seilskuta Anne Rogde, er sannsynligvis verdens eldste seilende skonnert i følge museet, og feirer 150 årsjubileum i år. Trastad samlinger er museum over Nord-Norges sentralinstitusjon for psykisk utviklingshemmede, med fast samling av Outsider Art og et nyetablert Outsider Street Gallery i Harstad. Regionmuseet består av 12 enheter spredt i Sør-Troms: ulike bygdetun, industrihistoriske museer, brygger og fort. Sør-Troms Museum ble nominert til Årets Museum også i 2016.

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse