Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
AktueltValdresmusea er årets museum

Valdresmusea er årets museum

– Dette er et resultat av mange års hardt arbeid og bevisste prioriteringer, og ikke minst av av et sterkt og ektefølt ønske i hele organisasjonen, sa Valdresmuseas direktør Ole Aastad Bråten i sin takketale.

Aastad Bråten presiserte til Museumsnytt:
– Dette skyldes ikke pålegg utenfra, vi vil jobbe på denne måten. Det føles veldig bra.

Kulturminister Anette Trettebergstuen delte ut prisen den 6. april, under Det nasjonale museumsmøtet 2022 i Skien.

Samfunnsrollen viktig

Ole Aastad Bråten, direktør ved Valdresmusea

I tillegg til Valdresmusea var Kvinnemuseet ved Anno museum og Sør-Troms museum nominert. I nominasjonen påpekte juryen hvordan alle kandidatene var genuint opptatt av å innta en aktiv samfunnsrolle.

Les mer om de tre nominerte. 

Vinneren ble rost for i løpet av de siste årene å ha blitt et stadig mer profesjonelt og moderne museum og utnytte sine ressurser godt. Juryen fremhevet også Valdresmuseas lokale forankring og evne til å ivareta og levendegjøre både den materielle og immaterielle kulturarven.

Juryeleder har vært Grunde Almeland leder av Stortingets Familie- og kulturkomite. Lene Høst-Madsen, museumsdirektør Museum Skanderborg og Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen har vært jurymedlemmer

Gaia Vesterålen fikk formidlingspris

Gaia Vesterålen vant formidlingsprisen Mot i museet. Bildet viser prosjektleder Ane Høyem.

Under museumsmøtet ble tradisjonens tro også prisen Mot i museet delt ut. Prisen går til det mest interessante formidlingsprosjektet, i år innen bærekraft. Fem spennende og nyskapende prosjekter ble presentert. Det var Gaia Vesterålen ved Museum Nord, Maritimt museum ved Norsk Folkemuseum, Norsk barnemuseum, Norsk Teknisk Museum og Stavanger museum.

Vinneren ble utpekt av en fagjury nedsatt av seksjon for Seksjon for kunst og kunstindustri og Seksjon for naturhistorie i Norges museumsforbund og en folkejury bestående av deltakerne på museumsmøtet.

De to juryene landet på samme vinner: Gaia Vesterålen, en teknologi- og forskningssatsing som skal bygge et museum av utrangerte containere fra fiskerinæringen. Containermuseet skal etter planen stå ferdig i 2024 og lanseres som del av Bodø2024.

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Forrige artikkel
Neste artikkel
Annonse
Annonser