Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
AktueltVår hverdagsmakt - verdt å diskutere

Vår hverdagsmakt – verdt å diskutere

Det er ikke selvsagt hva som blir stående igjen som vårt samfunns kulturarv. Hva skal vi huske, og hva skal vi glemme? Bli med på debatt på Kulturytring i Drammen 21. juni.

Arkiv, bibliotek og museum er fellesskapets hukommelse og samvittighet. Hver dag tar noen små og store valg som får konsekvenser for hva fremtiden vil vite – det som blir stående som fortellingen om oss. De velger ut, løfter frem og bevarer dokumenter og litteratur, ting og tanker.

Hva skal vi huske, og hva skal vi glemme?

Hvordan påvirker disse institusjonenes valg resten av samfunnet? Hvilke stemmer slipper til? Hva er dilemmaene som oppstår? Refleksen er ofte å ta vare på alt, men det er ikke mulig. Hvilke valg må tas, og hvilke prioriteringer og refleksjoner ligger bak?

De tre tidsskriftene AKSESS, Bok & bibliotek og Museum ønsker å forstå mer av hvordan arkiv, bibliotek og museum velger ut kulturarven og påvirker samfunnet, og ønsker velkommen til en bredt anlagt, åpen og undersøkende samtale om disse institusjonenes ansvar, valg og makt. Med på laget har vi sterke stemmer og kloke tanker fra alle tre sektorer. Vi håper mange vil være med på å tenke sammen med oss! Kom til biblioteket i Drammen onsdag kl. 9.30.

Debatten er en del av Kulturytring 2023 – kulturlivets svar på Arendalsuka og Norges største arena for kunst- og kulturpolitikk. Man trenger dagspass (eller festivalpass) for å komme inn, men kan da til gjengjeld få med seg et vell av arrangementer. Museums lesere får dessuten rabatt – bruk koden MUSEUM. Se hele programmet her. 

Deltakerne

AGNES MOXNES skal være ordstyrer. Hun har vært kulturjournalist og kommentator i NRK i 35 år. Panelet hun skal holde styr på består, i alfabetisk rekkefølge, av:

ANDERS BETTUM, førstekonservator ved Interkulturelt museum (IKM)/Oslo museum og koordinator for Det nasjonale museumsnettverket for minoriteter og mangfold, der han bl.a. leder prosjektet Samlingens mange stemmer. Bettum er utdannet religionshistoriker og egyptolog med Ph.d. fra Universitetet i Oslo, og underviser i emnet kritiske museumsstudier ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS) samme sted.

ANETTE KURE, biblioteksjef i Sarpsborg, en mellomstor norsk by med en tusenårig historie å forvalte og midt i arbeidet med å bygge et nytt, flott bibliotek. Kure har vært lesehest siden 1974 og bibliotekar siden 1992. Hun brenner for tilgjengelige bibliotek, gode publikumstjenester og stadig nye leseropplevelser.

ANN TOVE MANSHAUS, rådgiver i Vestfoldarkivet og koordinator for privatarkiv i Buskerud. Hun er også ansvarlig for et prosjekt som skal samle inn og dokumentere mangfoldet i Drammens befolkning. De muntlige fortellingene skal sammen med innsamlede arkiver danne grunnlaget for en utstilling på Drammens museum i 2025. I koordineringsarbeidet er hun opptatt av arkivinstitusjonenes samfunnsrolle – å sikre arkiver for helhetlig samfunnsdokumentasjon og for fellesskapets hukommelse.

MICHELLE A. TISDEL, Ph.d  i sosialantropologi fra Harvard University,  kulturpolitikk, kulturarvproduksjon og litterær antropologi som sentrale forskningsinteresser. Tisdel er initiativtaker til dokumentasjonsprosjektet Lift Every Voice (2020), om antirasisme i Norge, styreleder for foreningen INN – Etniske minoriteter i norsk kulturliv og jobber som forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket med ansvar for emnene migrasjon og mangfold. Hun var kurator for utstillingen Din pust, din stemme ved Oslo museum.

SILJE DRAGSUND AASE, arkivleder i Misjons- og diakoniarkivet, VID vitenskapelige høgskole. Samlingene deres går tilbake til 1842, og er en gullgruve for forskning på tidlige kulturmøter. De første misjonærene var barn av kolonitiden, og arkivene de etterlot seg inneholder elementer man i dag vil kalle rasistiske. Som arkivleder og forsker er hun opptatt av ikke å gjemme for å glemme, men tvert imot løfte frem historien slik at vi kan lære av den.


Arrangementet er støttet av Fritt Ord og Norsk tidsskriftforening. Se også arrangementet på Facebook.

 

 

 

 

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser