Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
Aktuell utstillingDekonstruert evolusjon

Dekonstruert evolusjon

Utstillingen Livets tre forteller den store historien om livet på jorda og hvordan det har utviklet seg.

Den tar deg bakover i tid langs stamtreet til nålevende arter helt tilbake til livets opprinnelse. Ikke bare kan du se nålevende dyr og fossile slektninger. Med livaktige rekonstruksjoner basert på den nyeste forskningen, kan publikum nå for første gang i Norge stå ansikt til ansikt med flere av våre egne og andre dyrs utdødde forfedre.

Den vanlige fortellingen om evolusjonshistorien begynner med livets opprinnelse og ender med nålevende arter. Nå går man motsatt vei, en dekonstruerende reise gjennom evolusjonshistorien. Slik kan du se hvordan ulike dyrs særtrekk har utviklet seg, og dermed tydelig se slektskapet mellom dyregrupper.

Noen av verdens beste modellmakere har vært i sving for å lage rekonstruksjoner til utstillingen. Dette er modeller av utdødde arter som representerer spesielt viktige overganger i evolusjonshistorien. De livaktige modellene er basert på den aller siste kunnskapen vi har om hvordan disse dyrene så ut. Noen av dem har aldri vært utstilt i Norge tidligere.

Utstillingen åpnet fredag 12. januar og vil stå frem til nye basisutstillinger er klare ved NHM i 2022.

FØRST PÅ LAND: Acanthostegaen er en
mellomting mellom fisk og salamander. Den levde på grunt vann og var en av de første som tok steget opp på land.

 

URFUGL (th): Prisbelønt rekonstruksjon av et av verdens mest kjente fossiler: Archaeopteryx har skjelett som en liten rovdinosaur, men med full fjærdrakt minner den mest om en fugl.

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser