Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
Fra museumsmagasinetKjede med Osram juletrebelysning

Kjede med Osram juletrebelysning

Levende lys og elektriske lamper bringer glede og hygge inn hjemmene våre i mørketiden, og særlig i jula.

På 1950-tallet ble de elektriske juletrelysene vanlige i norske hjem. Tidligere hadde det vært stearinlys på juletreet. De elektriske lysene var langt mindre brannfarlige, og «ildsikkerheten» var et salgsargument i de første salgskatalogene allerede på 1920-tallet.

Osram var den største produsenten, og solgte 30 000 kjeder i året. 1950-årenes juletrebelysning for det norske markedet ble produsert i Drammen.

De elektriske juletrelysene har endret seg lite fra starten i mellomkrigstiden til i dag. Juletrelys kan nå fjernstyres og være uten ledninger. Fargede lys er erstattet av hvite. Men mye er overraskende likt. Juletrelysene er en del av folks tradisjoner rundt julefeiringen, også i 2018.

❱❱  Forbildet: En salgskatalog fra Osram i 1927 beskriver juletrelyset slik: «lik vokslys saavel i form som lysvirkning»

❱❱   Historien: Første gang et juletre ble pyntet med elektriske lys var i 1882 i Thomas Alva Edisons hjem i New York City.

❱❱   Esken: De fleste juletrelys oppbevares i sin originaleske som hjelper til å holde styr på lys og ledninger.

 ❱❱   Reklamen: Julen er også i reklamens tidsalder barnets høytid. Bildet på esken viser lys på granen og en liten jente pyntet til julefeiring. Merkenavnet er klart synlig.

 ❱❱   Layouten: Kombinasjonen av håndkolorert foto og stiliserte tegninger er typisk for 1950-tallet.

FRA MUSEUMSMAGASINET: Norske museer har 55 millioner gjenstander i magasiner. Her er en av dem, presentert av Tone Rasch, konservator ved Norsk Teknisk Museum.

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse