Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
AktueltTelemuseet tilbake til start

Telemuseet tilbake til start

Dramaet om Telemuseet er over: Samlingen er reddet. Men noe kommunikasjonsmuseum, som direktøren har jobbet for i mange år, blir det ikke.

Telemuseet og Norsk Teknisk Museum får 6,6 millioner kroner over Samferdselsdepartementets budsjett neste år, dersom de slår seg sammen. Dette ble klart da statsbudsjettet ble sluppet 12. oktober i år.

TELENOR FJERNET ALL STØTTE

Etter flere år med sparebluss og nedtrapping av virksomheten, har museet vært i akutt pengemangel fra 1. januar i år. Grunnen var at Telenor, som har fullfinansiert etatsmuseet siden starten, til slutt valgte å kutte alle bevilgninger. På det meste, i 2000, var driftsstøtten på 23 millioner kroner. I 2016 var den nede i fem millioner, og i år har man overlevd på oppsparte midler.

Les også artiklene  «Truet telehistorie» og «– Fattig og visjonsløst» fra Museumsnytt nr. 2/2016

Gjennom året har det blitt jobbet i kulissene med ulike muligheter. Løsningen ble en samarbeidsavtale med Teknisk Museum. Med sammenslåingen får museet på Kjelsås en stor økning av antallet gjenstander.

«Telemuseet har en stor og verdifull samling, og teleområdet er viktig.»

– Dette er en gladnyhet, sier Hans Weinberger, direktør ved Norsk Teknisk Museum, stedet hvor historien om Telemuseet startet i 1986, med en teleutstilling driftet av det som da het Televerket.

– Utstillingen har stått her siden. I hovedtrekk er det den samme, men selvfølgelig justert og modernisert. Telemuseet har en stor og verdifull samling, og teleområdet er viktig. Nå syns jeg det er gledelig at det kommer tilbake til oss, og ekstra gledelig at samferdselsdepartementet bidrar med 6,6 millioner kroner, selv om vi gjerne skulle hatt mer, sier han.

FÅR OGSÅ NRK-SAMLINGEN

Eli Hall har vært Telemuseets direktør siden starten i 1992, og kan nå beroliget gå av med AFP.

– Nå vet jeg at både arbeidsplassene og samlingene blir godt ivaretatt. Det som blir viktig framover er at sammenslåingen følges opp med årlige bevilgninger. I første omgang var dette en engangssum, som må fortsette som økning i driftsmidlene til Teknisk Museum, sier hun.

Hall har i over 10 år jobbet for å få til et medie- og kommunikasjonsmuseum. Både NRK, Posten, NTB og Norsk Filminstitutt har vært involvert i planene, som flere ganger har vært nære ved å bli realisert. Dette prosjektet er nå lagt på hylla, men til gjengjeld har Teknisk Museum nylig også inngått avtale med NRK om å overta deres samling. Hall tror kombinasjonen av de to tilvekstene kan bli spennende.

– Dette blir en ny side ved Teknisk Museum, og det skal bli interessant å se hva de gjør ut av de nye områdene de har fått ansvaret for. Telefeltet og NRK har mye felles historie, sier hun.

Weinberger bekrefter at dette er noe de ansatte gleder seg til å ta fatt på.

– Vi skal bygge en ny permanent IKT-utstilling, på over 1 000 kvm. Når vi nå har fått ansvaret for både NRK-samlingen og telesamlingen, kan en interessant tematisering av allmenn kommunikasjon og kringkasting bli enda viktigere i denne utstillingen, sier han.

TELEGRAFISTINNER. Foto: Telemuseets arkiv.
TELEGRAFISTINNER ved Lødingen Telegrafstasjon ca. 1900. Foto: Telemuseets arkiv.

FAKTA // TELEMUSEET

❱❱ Teknisk Museum får nå ansvar for ca. 20 000 gjenstander, 480 000 fotografier, 45 000 tekniske tegninger, 400 hyllemeter arkiv, 3 400 enheter med film, lydopptak med intervjuer, teknisk dokumentasjon, og en stor avisklippsamling – alt for tiden plassert på magasin i en fjellhall i Fetsund. I tillegg eier museet den fredede Bergen radio, på fjellet Rundemanen i Bergen.
❱❱
• 1986 Televerket åpner en utstilling i Teknisk Museum • 1992 Norsk Telemuseum etableres som eget museum; et etatsmuseum for Televerket.
• 1998 Teletjenester blir konkurranseutsatt
• 2001 Telemuseet omgjøres til privat stiftelse finansiert av Telenor
• 2013 Telenor oppretter en egen avdeling for kulturarv.
• 2014 Telemuseets hovedutstilling blir overført til Norsk Teknisk Museum.
• Formidlingsvirksomheten til Telemuseet har siden vært hovedsakelig digital.
• 2017 Driftsstøtte fra Telenor til Telemuseet opphører helt. Telemuseet avtales sammenslått med Norsk Teknisk Museum, og får 6,6 mill. kroner over Samferdselsdepartementets budsjett for 2018.
❱❱ Mer bakgrunnsinformasjon i Museumsnytt nr. 2/2016 «Truet telehistorie» og «– Fattig og visjonsløst»

Telemuseet har vært fullfinansiert av Telenor, som nå vil trekke hele støtten fra 1 januar 2017 Foto: NBC
Fra forsiden av Museumsnytt nr. 2/2016. Telemuseet har vært fullfinansiert av Telenor, som nå vil trekke hele støtten fra 1 januar 2017 Foto: NBC

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser