Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
AktueltEllen Lange blir redaktør for Museumsnytt

Ellen Lange blir redaktør for Museumsnytt

– Tidsskriftet er, og kan i enda større grad bli, det sentrale forumet for meningsbryting, ideutvikling og inspirasjon museene imellom, mener hun.

Ellen W. Lange (47) er ansatt som ansvarlig redaktør for Museumsnytt. Hun begynner i stillingen 1. september, rett etter at Museumsnytt nr. 3 har gått i trykken.

Fra Kjelsås til Universitetsgata

Lange har hovedfag i litteraturvitenskap, og mange av Museumsnytts lesere vil kjenne henne fra stillingen som konservator/kurator ved Nasjonalt medisinsk museum på Teknisk Museum i Oslo.

Hun har også redaksjonell erfaring blant annet fra Verdensmagasinet X og litteraturtidsskriftet Bøygen. Før hun begynte på museet i 2003 jobbet hun i to år som redaktør i Unipax i Pax Forlag.

En slags drømmejobb

For Ellen Lange selv er dette en slags drømmejobb, fordi den kombinerer museum og journalistikk:

– Dette er fantastisk spennende. Jeg syns Museumsnytt er solid, virkelig et fag- og bransjetidsskrift å være stolt av. Jeg kommer til dekket bord, og kan bare sette i gang med å ta ut enda mer av tidsskriftets potensiale. Ambisjonene er skyhøye, både på vegne av tidsskriftet og museumssektoren generelt. Jeg mener nemlig egentlig at både museene, ikke minst de kulturhistoriske, og offentligheten i Norge må skjerpe seg litt. Museene må skjønne at de har et stort ansvar og mye makt. Gjennom å bestemme hva som skal samles på og ikke, og hvordan ting skal huskes, er de er med på å definere kulturarven og vår felles hukommelse. Det er ikke småtterier. Resten av samfunnet må i større grad følge med på hva det er som skjer på museene. Jeg tror Museumsnytt kan spille en nøkkelrolle her. Tidsskriftet er, og kan i enda større grad bli, det sentrale forumet for meningsbryting, ideutvikling og inspirasjon museene imellom. I tillegg kan det bli en viktig bro mellom sektoren og øvrig norsk kultur- og medieverden. Du store, som jeg gleder meg, sier hun.

En mann og en kvinne, begge med munnbind, i et utstillingsrom
LANSERING: Rett før påske lanserte kulturminister Abid Raja den nye stortingsmeldingen for museene, Ting, tid og tillitt på Norsk Teknisk Museum, i den nye, faste medisinhistoriske utstillingen Lange har vært faglig ansvarlig og prosjektleder for. 
Foto Håkon Bergseth, NTM.

Lange er ansatt i et ettårig vikariat, da Signy Norendal skal ha permisjon. Museumsnytt blir utgitt av ABM-media AS, som også utgir fagbladet Bok og Bibliotek. Det blir dermed to nye redaktører i selskapet framover, da Maria Pile Svåsand nylig tiltrådte i jobben som ansvarlig redaktør for Bok og Bibliotek. Hun har overtatt etter Odd Letnes som har gått av med alderspensjon.

– Svært god innsikt

ABM-media AS sitt styre har stått for ansettelsen, og det var 10 gode søkere til stillingen. Styrelederen er trygg på at de falt ned på rett person.

– Jeg er overbevist om at Ellen Lange vil fylle rollen som Museumsnytts redaktør på en utmerket måte i tida som kommer, sier styreleder Bård Frydenlund.

– Ellen har svært god innsikt i det norske museumsfeltet og har selv bidratt i noen av de mest spennende utstillingsprosjektene i Norge siste femten år. Bakgrunnen hennes som skribent og forfatter i ulike sjangre og av ulike tekstformater, mener jeg vil sikre at redaksjonsoppgavene blir ivaretatt på godt vis, sier Frydenlund.

 

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser