Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
AktueltMuseene et stridsspørsmål i regjeringsforhandlingene

Museene et stridsspørsmål i regjeringsforhandlingene

Sammenslåingen av museer er blant uenighetene i regjeringsforhandlingene mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Sp åpner for at misfornøyde små museer kan løsrive seg, Ap vil ha enda større enheter.

– Det har vært snakk om å konsolidere ytterligere til enda større museumsorganisasjoner. Dette er Senterpartiet helt imot. Jeg syns også vi bør se på muligheten for at enkelte museer skal kunne gå ut av konsolideringen, uttaler Sps kulturpolitiske talsperson Åslaug Sem-Jacobsen til Klassekampen 4. oktober.

Sem-Jacobsen uttalte seg også til Museumsnytt tidligere i høst, i en artikkel om hva de ulike partiene ville med museene. Hun sier her at Senterpartiet ønsket en evaluering av museumsreformen fra 2001, men ikke vil reversere konsolideringen.

– Ei evaluering vil nok ikkje endre dagens konsolideringar, men dei som ikkje får det så godt til no, kan sjå til andre som lukkas betre og rigge seg på ein annan måte.

Sp støttet støttet reformen da de satt i regjering med SV og Ap (2005-13).

Åslaug Sem-Jacobsen, kulturpolitisk talsperson i Sp.

– Vi stilte oss bak denne reformen fordi sammenslåinger ville bidra til å profesjonalisere og styrke det museumsfaglige nettverket og forskningen. Mye har fungert bra, men det ville være klokt å vurdere om ikke enkelte museum kan få mer myndighet tilbake, sier Sem-Jacobsen til Klassekampen.

Evaluering viktigst

I Museumsnytt 2. september var Sem-Jacobsen tydeligere på at en evaluering ikke vil endre på konsolideringsprosessen. Museumsnytt ba om å få Sem-Jacobsens kommentar til Klassekampens artikkel.

– Det viktigste for meg er å få gjennomført denne evalueringen. Om det er veldig mye negativt der, må vi jo ta hensyn til det. Men det er for tidlig å si.

I et Stortingsvedtak i 2017 ble det slått fast at reformen skulle evalueres. Det har ikke skjedd.

– En slik evaluering må være omfattende og uavhengig. Da får vi vite mer om hvordan den har fungert. Jeg kan ikke forstå hvorfor det skulle være farlig. Men det synes tydeligvis den sittende regjeringen. Jeg hadde forventet at en slik evaluering lå til grunn for Museumsmeldingen som ble lagt fram våren 2021, uttaler Sem-Jacobsen.

Arbeiderpartiet vil fullføre konsolideringen

Museumsnytt har ikke vært i kontakt med Arbeiderpartiet på nytt, men i artikkelen i september uttaler kulturpolitisk talsperson Trond Giske at partiet er positive til evaluering.

Samtidig er partiet tydelige på at de er tilhengere av sammenslåtte museer. Sammen med Krf og Høyre skrev de i vår en merknad til den nye museumsmeldingen. Her står det blant annet at det er nødvendig å «fullføre konsolideringen der museumsmiljøene fortsatt er for fragmenterte og svake.»

Aps nåværende kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen bekrefter at dette er partiets syn.

– Vi mener fortsatt dette. Så får vi se hva den nye regjeringen ender opp med å mene. Det kan jeg ikke forskuttere, skriver hun i en SMS til Klassekampen.

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser