Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
HovedsakenMuseumsmeldinga har kommet!

Museumsmeldinga har kommet!

Kulturminister Abid Q. Raja lanserte museumsmeldinga på Norsk Teknisk Museum, 26. mars i år. 

Melding til Stortinget 23 (2020-2021) Musea i samfunnet: Tillit, ting og tid, har vært varslet og jobbet med siden 2018.

Se relaterte artikler: Kunst og mangfold i Nord-Norge og Museumsforskning: check

Den forrige stortingsmeldinga om museum ble levert av den rødgrønne regjeringa i 2009 og het Framtidas museum. Her lanserte daværende kulturminister Trond Giske de fire f-ene: Formidling, forvaltning, forskning og fornying. Disse skal nå erstattes, sier Raja, med de nye målene Solid kunnskapsproduksjon, relevant formidling, helhetlig samlingsutvikling, trygg ivaretakelse og aktiv samhandling.

Sektoren

Så langt har meldinga fått mye god mottakelse fra sektoren. I motsetning til «Framtidas museum» fra 2009 legger den ikke vekt på nye sammenslåinger av museumsenheter, og legger heller ikke opp til noen nye store strukturelle eller andre reformerende grep.

Politikken

De mer politiske avtrykkene i meldinga er en satsing på kunst i Nord-Norge, en satsing på kystkultur, og den røde tråden som Abid Q. Raja legger opp til i hele sin kulturpolitikk; en bred og inkluderende satsing på mangfold.

Byråkratiet

For øvrig forholder meldinga seg aktivt til saker som museumsforskning, kompliserte eierskapsstrukturer, samiske museer og samlinger, vedlikeholdsnivået på kulturhistoriske bygninger og manglende samordning mellom sektorene på kulturarvsfeltet. Dette er temaer som feltet lenge har vært opptatt av, og som tas på alvor i meldinga. De gjenspeiler også tydelig resultatene i de forarbeidene som er blitt gjort de siste tre årene, blant annet ved Telemarksforskning og rapporten Vilje til forskning.

SAKSGANGEN I STORTINGET:


Se relaterte artikler: Kunst og mangfold i Nord-Norge og Museumsforskning: check


Artikkelen er hentet fra papirutgaven av Museumsnytt (nr. 2/2021). Kontakt redaksjonen for abonnement på kr. 300,- pr år.

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser