AktueltDet er avgjort! Årets museum er...

Det er avgjort! Årets museum er…

Hvem vant museumsNorges gjeveste pris - David eller Goliat? Det vil si, ble det store og etablerte Munch eller Naturhistorisk museum i Oslo, eller lille, nye Ruija kvenmuseum i Vadsø? Avgjørelsen er falt.

Annonser

Denne artikkelen er oppdatert 30. mars.

Hvem fikk den høythengende prisen Årets Museum 2023? Kåringen fant sted den 29. mars, på festmiddagen på det Nasjonale museumsmøtet 2023 i Stavanger. Prisen ble delt ut av statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Odin Adelsten Bohmann og sametingsråd Maja Kristine Jåma. Prisvinneren avsløres nederst i artikkelen.

De tre nominerte er Naturhistorisk museum – UiO, MUNCH og
Ruija kvenmuseum – Vadsø museum, Varanger museum. Det er to museumsgiganter som kjemper mot en liten, engasjert nykommer, skriver Norges museumsforbund i sin pressemelding. De kan fortelle at Munch og Naturhistorisk museum står til sammen for nesten en sjettedel av landets totale museumsbesøk, mens Ruija bidrar med en sekstusenedel. Museumsforbundet siterer samtidig juryen: – Betydningen og kraften i et museum avgjøres ikke av størrelsen!

Juryen har bestått av tre personer: Grunde Almeland (V), juryleder og leder av Stortingets Familie- og kulturkomite, Lene Høst-Madsen, museumsdirektør Museum Skanderborg og Agnes Moxnes, tidligere kulturkommentator i NRK.

KANDIDAT 1. TAR UTFORDRINGENE ALVORLIG: Etter et utrydningsforsøk på 1800-tallet ble det heldigvis iverksatt avlsprogram av amerikansk bison i 1905. Denne hodeskallen er noe av det som gir litt håp i Naturhistorisk museums nye utstilling «Natur i nød – trusler mot verdens biomangfold». Foto: Karsten Sund/Naturhistorisk museum.

–Tar museum på alvor

Om den første kandidaten (i alfabetisk rekkefølge), Naturhistorisk museum, heter det i begrunnelsen at det tar «museum på alvor å være et museum i sin samtid.» Juryen trekker fram «museets betydelige samlinger, et nytt klimahus som belyser et svært viktig tema i tiden, nyrestaurerte bygg og utstillinger i Brøggers hus, pluss en grunnleggende, solid og entusiastisk forskningskompetanse.»

Les Museums anmeldelse av Naturhistorisk museums nyeste utstilling Natur i nød; Det vakre i det triste, og av de geologiske utstillingene; Tradisjonell og banebrytende.

I løpet av åpningsåret var nesten en million mennesker innom dørene til den andre kandidaten, det nye Munchmuseet – Munch. «Besøkstall, medieoppmerksomhet og digitale besøk, viser til gangs hvilket enormt gjennomslag Edvard Munch har – både nasjonalt og internasjonalt», skriver juryen. de framhever museets evne til å ta nye, overraskende grep som gjør at de lykkes med å formidle Munchs kvaliteter til nye grupper.

Les artikkelen Om å lage noe sammen, der to konseptutviklere formidling ved Munch forteller om tankene bak prosjektet «Hjernelabyrinten».

KANDIDAT 2. FÅR MED UNGE: Fra «Hjernelabyrinten» av Jennie Bringaker, MUNCH, 2022. Foto Ole Martin Sandnes

Den tredje kandidaten, Ruija kvenmuseum – Vadsø museum åpnet dørene i 2021. Juryen understreker at museets rolle som identitetsbærer «er særlig viktig når vi i løpet av dette året skal se tilbake på de overtramp som er begått, også mot landets kvenske/norskefinske innbyggere».

Les vår anmeldelse av Ruija, Moderne museum og monumentalt fjøs.

KANDIDAT 3. STORSLÅTT: Inngangspartiet til Ruija kvenmuseum har et monumentalt preg, mener Museums anmelder. Foto: Ingrid Fadnes

Vinneren

Hvem ble det så? Jo, Naturhistorisk museum! Direktøren Brit Lisa Skjelkvåle tok imot prisen. Hun var tydelig både glad og overveldet. – Jeg aner ikke hva jeg skal si akkurat nå. Dette er helt enormt, en fantastisk anerkjennelse av oss alle og alt vi gjør av samlingsforvaltning, forskning og formidling.

Vi gratulerer så mye.

Les også: Hvem ble Årets museum 2022? Hvem var de nominerte museene?

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser