Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
Museumsnytt anbefalerHelgeanbefalingen: Lihkku beivviin!

Helgeanbefalingen: Lihkku beivviin!

Hurra, helgeanbefalingen og samisk nasjonaldag på en gang! Det er en glede å få anbefale et av de mer langvarige og substansielle prosjektene knyttet til samisk kulturarv, samt vandreutstillingen med samme navn: Bååstede – Hjemkomst.

Bååstede betyr «tilbake» på sørsamisk. Prosjektet innebærer at 1639 samiske gjenstander som har vært på Norsk Folkemuseum og Kulturhistorisk museum er sendt hjem til Sápmi. Gjenstandene skal ivaretas av de seks museumsenhetene som ligger under Sametingets forvaltning. Utstillingen åpner opp både prosessen og samisk kulturarv. Her er vakre fotografier av mange av de tilbakeførte gjenstandene, samt noen av gjenstandene som blir igjen i Oslo. Utstillingen vises på Norsk Folkemuseum fra 4.februar til 22. august 2022

Prosjektleder Karen Elle Gaup i utstillingen Bååstede som åpnet på Norsk Folkemuseum 3. februar 2022. Foto Håkon Harriss.

Utstillingen er et resultat av et samarbeid mellom Norsk Folkemuseum, Samisk museumslag og de seks samiske museene i Norge; Árran – Julevsáme guovdásj /Lulesamisk senter, Saemiel Sijte, RiddoDuottarMuseat, Deanu ja Varjat museasiida/Tana og Varanger museumssiida, Várdobaiki samisk senter og Davvi álbmogiid guovddás/Senter for nordlige folk. Gratulerer og gratulerer med dagen!

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser