Hold deg oppdatert - meld deg på vårt nyhetsbrev
AktueltHvor er erstatningen for gaveforsterkningen?

Hvor er erstatningen for gaveforsterkningen?

Norske museer fikk årlig ca. 45 mill. via gaveforsterkningsordningen. I fjor opphørte den. En erstatning ble lovet, men lar vente på seg.

Liv Ramskjær, Generalsekretær i Norges museumsforbund. Foto: Thomas Johannesen

Hvor blir det av erstatningen for gaveforsterkningsordningen? Det spør generalsekretær i Norges museumsforbund Liv Ramskjær i forbundets siste nyhetsbrev.

Ramskjær har regnet på det, og kommet fram til at av de litt over 710 millionene i gaveforsterkningsmidler Kulturdepartementet har utbetalt i de åtte årene ordningen har vært virksom, har rundt 370 tilfalt museene og museumsliknende aktiviteter.

«At det er falt bort, er dramatisk for museenes økonomi», skriver hun. «Det begrenser musklene museene har til å bevare, forske på og formidle samlingene til beste for samfunnet nå og fremover.»

På toppen av en allerede vanskelig situasjon

Mange norske museer har det vanskelig om dagen. Besøkstallene er mange steder et godt stykke under hva de var før pandemien, strømprisene har gått i været, det har også det generelle kostnadsnivået og for mange pensjonskostnadene. For eksempel forteller Marianne A. Olsen, direktør ved Perspektivet Museum i Tromsø at pensjonskostnadene i år har økt med 79 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Marianne A. Olsen, direktør Perspektivet Museum. Foto: Mari Hildung / Perspektivet Museum

– Sammen med økte priser og lønninger er det svært krevende å få selv et nøkternt budsjett til å gå i hop, sier hun.

Selv om forslaget for statsbudsjettet 2024 inneholdt gode nyheter for mange museer, er situasjonen tøff for mange. I nyhetsbrevet fra Norges museumsforbund skriver Liv Ramskjær at forbundet kjenner til at mange museer allerede har startet nedbemanningen.

Hun avslutter med en tydelig oppfordring til ansvarlige styresmakter:

«Hvis museene fremover skal kunne gi folk flest gode opplevelser og bidra til å fremme ytringsmangfold og ytringsfrihet, må de tilføres tilstrekkelig med ressurser til at de kan fortsette å gjøre en god jobb. (…) Kulturminister Lubna Jaffrey: Har du og regjeringen Støre en plan?»


Hold deg oppdatert på et viktig samfunnsfelt – bli fast leser av Museum, også på papir. Kjøp enkeltutgaver her, tegn abonnement her.

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser