I oktober arrangerte Dutkan Davvin en erfaringskonferanse der deltagerne presenterte forskningsartikler og -prosjekter som er realisert i perioden, og prosjekteier skisserte mulige veier videre.
Sterkere forskningsnettverk
I tre år har Dutkan Davvin jobbet for å etablere et sterkere forskningsnettverk mellom museene i Troms og Finnmark. Hensikten har vært å utnytte den forskningskompetansen som finnes, og samtidig styrke det enkelte museums faglige plattform for videre satsing på forskning. Det har vært sentralt å styrke samarbeidet mellom museene under KUD, Sametinget og UH-sektoren. Alle 13 museer i de to nordligste fylkene har vært involvert, 12 har vært aktive. Prosjektet har vært støttet av Kulturdirektoratet og Troms og Finnmark fylkeskommuner.
På konferansen presenterte 17 museumsforskere sine prosjekter, som innebærer åtte publiserte vitenskapelige arbeider, så langt. I siste Tidsskrift for kulturforskning er hele tre av fem artikler fra Dutkan Davvin-nettverket. På konferansen ble ytterligere syv prosjekter presentert, med temaer som kvensk kunst, landssvik og oppgjør, etiske problemstillinger og avkolonialisering av museene, tilbakeføring og forvaltning av samisk kulturarv, forståelse og formidling av arkeologiske funn og historiske objekter.
Sentralt i de fleste prosjektene er regionen og museenes samlinger og museenes relasjoner til lokalsamfunnene. Dette gir en nærhet som er fordelaktig, men også utfordrende. To panel var derfor invitert for å drøfte hva som er verdt å ta vare på med utgangspunkt i forskning, og hvordan (be)gripe samtida, der forskningsmetoder, relevans og framtid var i fokus.
Marit Baer, intendant ved Nordiska museet i Stockholm, løftet oss ut av de hjemlige sfærer og presenterte perspektiver og metoder ved museet sør i nabolandet. Vi fikk høre om samisk representasjon i den siste store utstillingen ved Nordiska museet, NORBOR.
Vilje til forskning og utvikling
Forskning er sentralt for å utvikle museene. I Dutkan Davvin har vi vektlagt lokalt forankrede forskningsprosjekter, der undersøkelser springer ut av lokale problemstillinger og kunnskapsbehov. Mulighet til å sette av tid til forskning har vært en viktig nøkkel for vårt nettverk, samt å bygge gode samarbeidsrelasjoner, bl.a. mellom erfarne og mindre erfarne forskere.
Dutkan Davvin fikk avslag på søknad til Kulturdirektoratet om støtte til å videreføre arbeidet. Søkerlista viste mange søknader til knappe ressurser og gir signaler om museumssamfunnets vilje til forskning og utvikling. Det er ikke så rart, for museumsarbeid krever tillit, og for å komme videre i faglig arbeid trengs kunnskap. Vi er glade for tilskuddet til Dutkan Davvin 1. Det har vært viktig for nettverksbygging og kunnskapsutvikling i nord, og hvem ville ellers gitt disse bidragene til fagfeltet?
En arbeidsgruppe med museumsledere jobber nå med muligheter for å videreføre de gode erfaringene og prosessene fra Dutkan Davvin-prosjektet 2022–2024.
De deltakende institusjonene har vært: UiT Norges Arktiske Universitetsmuseum, Perspektivet Museum, Várdobáiki samisk senter, Sør-Troms Museum, Nord-Troms Museum, Midt-Troms Museum, Senter for nordlige folk / Davvi álbmogiid guovddás, RiddoDuottarMuseat, Museene for Gjensreisning i Finmark IKS, Varanger Museum, Nordnorsk Kunstmuseum
Publiseringsliste
Arntzen, M. S. “Making rock images. Experimental Archaeology as a Method for understanding Prehistoric Rock Art Production”. Adoranten, 2024.
Brattland, C., T. Fonneland & R. Ragazzi. “Making a New Home for Luohti (Yoik)”. Fonneland, T. & R. Ragazzi (red.). Memory Institutions and Sámi Heritage: Decolonization, Restitution and Rematriation in Sápmi. Routledge, 2024.
Carlsen, C & G. Øyen. “Reaktivering av relasjoner til skog i et grenseområde – biter fra museumssamlingen”. K. Fageraas, M. Rees & D. Nævdal (Red.), Bærekraft på museum. Museumsforlaget, kommer.
Jakobsen, L & L. Vangen “Over bekken etter vann? Fra lokalt økomuseum til globalt mangfoldsmuseum”. Tidsskrift for kulturforskning, nr 1, 2024
Jernsletten, J. “Rematriering som museal praksis. Å børste støv av samisk kulturarv”. Nordisk museologi, nr ½, 2023.
Jernsletten, J. “Fra poiêsis til duoddjot. Om handlingsbåren kunnskp og rematriering av duodji”. Tidsskrift for kulturforskning, nr 1, 2024.
Øien, M. “En utstilling om deg, om oss, om måtene vi elsker og mister på. Museum of Broken Relationship ved Alta Museum”. Tidsskrift for kulturforskning, nr.1, 2024.
Les også: Jubel i KulturIT, skuffelse i nettverk
Les mer om museenes utviklingsprogram og hvem som fikk støtte på Kulturdirektoratets hjemmesider
Denne artikkelen står på trykk i Museum nr 4 24, der temaet er de store museumsprosjektene. Flere av artiklene er digitalisert, og kan leses på nettsidene våre. Vil du lese alt, kan du kjøpe enkeltutgaver eller abonnement i Tekstallmenningens nettbutikk.