Vårt prosjektTidligere vrak på utstilling

Tidligere vrak på utstilling

Har du forvandlet et båtvrak til en perle? I så fall kan du ha sjanse på både en gratis båtplass og til å delta i en flytende utstilling

Annonser

Hver sommer ligger det utvalgte båter i privat eie i Oslofjordmuseets havn i Vollen, Asker. I fjor sommer kunne publikum se en flytende utstilling med båter signert Jan Herman Linge.

Denne sommerens utstilling heter «Fra vrak til perle». Da er det oppussede og restaurerte plast- og trebåter som skal vises frem. Hver båt vil få et informasjonsskilt med et bilde av hvordan båten så ut før restaureringen startet. Sannsynligvis vil det være tydelig for enhver at det ligger mye omsorg og engasjement bak perlene i havna.

PERLEN: Slik ser den samme båten ut etter at Håkon Svendsen har lagt ned adskillige timers arbeid i den. Foto: Håkon Svendsen

Et miljøproblem

I Norge i dag finnes det over én million fritidsbåter, og salget av nye båter er stadig høyt. Hva vil skje med alle disse båtene i løpet av de neste tiårene? En nærliggende tanke er at mange av dem vil ende opp som slitne vrak som ingen lenger bryr seg om. De blir forlatte vrakbåter.

I Oslofjorden finnes det flere tusen slike vrakbåter, og de er et erkjent miljøproblem.

Med utstillingen «Fra vrak til perle» ønsker Oslofjordmuseet (en del av Museene i Akershus, MiA) å sette fokus på miljøforebygging ved å tematisere omsorg, gjenbruk og sirkulær økonomi.

Utstillingen er gratis og åpen hele døgnet. Båteierne står fritt til å benytte båtene sine hele sommeren. Utstillingen åpner 18. juni.

Ta kontakt

Ønsker du å ha båten din i Oslofjordmuseets havn sommeren 2023, kan du sende en epost til cathrine.arnesen@mia.no.

Cathrine Arnesen er Kystkulturkonservator NMF, MiA – Museene i Akershus, avdeling Oslofjordmuseet.

FLYTENDE UTSTILLING: I forbindelse med Linge-jubileet i 2022 viste Oslofjordmuseet en flytende utstilling med ti båter signert Jan Herman Linge. Foto: Oslofjordmuseet

Les om andre spennende museumsprosjekt.

Les hele nettutgaven av Museum.

Ta kontakt med Tekstallmenningen for kjøp av abonnement eller enkeltutgaver av Museum på papir.

Likte du denne artikkelen? Del den med en venn og kollega.

Annonse
Annonser