Mugne kjellere og støvete loft stuet fulle av gammelt inventar, «skrekkabinetter» med gamle usorterte arkiver – eksemplene er mange. Hvordan avhjelpe en situasjon der etterslep, begrenset magasinplass og for få arbeidsressurser hindrer samlingsutvikling?
Samtidsnett er for tiden opptatt av å belyse hvilke sider ved samlingsforvalningen som skaper utfordringer og hvordan museer kan bygge kapasitet til å utvikle samlingene for nåtidige og framtidige behov. Måler er å finne strategier for å komme oss ut av forvaltningsfellen.
Samtidsfortolkninger
Vi tenker det er mulig å gjøre flere ting samtidig – vurdere, avhende og digitalisere for å skaffe rom – og samle inn. Uten ny-innsamling stagnerer samlingene. Når vi samler aktivt inn, skaper vi et materiale for fremtiden som både er kilder til historie i seg selv, men også til hva vi som forskere og innsamlere fant viktig å dokumentere i den samtidssituasjon vi sto oppe i. Samtidsinnsamlinger er viktige samtidsfortolkninger og handler om å se det kjente mer på avstand, ta stilling til ideer, tenkemåter og praksis som tas for gitt og virker sementerende. Og det kan bidra til å se samlinger i et nytt lys.
Det er mye å ta tak i. Hvordan kan vi oppdatere de samlinger vi allerede har? Hvilke gjenstander kan supplere og fortelle om tekstilsamlingens, jordbruksamlingens, fotosamlingens og industrisamlingens videre historie? Hvordan følger vi musikkhistorien up-to-date, og hvordan innsamles moderne fiskeri- og havbrukshistorie? Hvordan samler vi inn fra minoriteter og utsatte grupper, slik at spor av deres materielle historie også finnes om hundre år?
Les også kronikken Ja, vi samler!
Har vi strategier?
Er det spesielle hendelser det er viktig å ta vare på materiale fra? Korona-pandemien var en slik historisk hendelse, som ble dokumentert. Men er vi forberedt på å samle inn fra nye, akutte hendelser? Og hva med innsamling som forteller om samtidens store utfordring – overgangen til et bærekraftig samfunn? Har vi strategier for hva som skal samles inn for å illustrere den transformasjonsprosessen til bærekraftige energialternativer og forbruksprodukter som foregår akkurat nå? Dette er bare noen av spørsmålene deltakerne i Samtidnett er opptatt av.
Museer over det ganske land jobber iherdig med å få bukt med etterslepene og legge planer for avhending og nye strategier for inntak.
Og det finnes ikke noen enkle svar på hvordan vi kan rydde rom og tilrettelegge for innsamling fra samtiden. Ikke alle strategier passer for alle museer, men en god start er å diskutere ulike løsninger for innsamling fra samtiden som del av en helhetlig samlingsutvikling.
Alt dette ønsker vi å få belyst sammen med museumskolleger, forskere, Nasjonalbiblioteket og KulturIT på Samtidsnetts neste seminar, som arrangeres på Maihaugen 6.-7. november. Målet er å skape rom for nye tider og fortellinger.
Om samtidsnett
Samtidsnett er et nasjonalt museumsnettverk for innsamling og dokumentasjon av samtid og nær fortid. Nettverket organiserer årlige seminarer, koordinerer samtidsprosjekter og arbeider for framtidsrettede løsninger for innsamling, forskning, formidling og forvaltning. Nettverket støtter opp under museenes fornyelse, samarbeid og kompetanseutvikling.
Vi oppfordrer museer som jobber med samtidsrelatert materiale til å ta kontakt for å bli med i nettverket.
Les flere av Museums kronikker og debattartikler, og hele vårt nettmagasin. Enkeltutgaver og abonnement på papirutgavene kjøpes i Tekstallmenningens nettbutikk.